Srneći medaljoni na novozelandski način

јун 11, 2010 by admin 

Marinada od senfa i konjak za podlijevanje pečenja omekšat će srneće filee i ublažiti specifičan miris divljači. A kuriozitet ovoj srnetini daju hrskavo popečena panceta, prženi rezanci batata i komadići gorgonzole, a sve servirano na podlošku od rikule.

Priprema

1. Srneći file narežite na odreske debljine oko pola centimetra. Pospite ih Vegetom, premažite senfom, posipajte paprom i ostavite stajati 20-ak minuta.
2. Pripremljene odreske pecite na zagrijanom ulju sa svake strane 2 do 3 minute. Podlijte ih konjakom, nekoliko sekunda kuhajte i pokriveno ostavite stajati.
3. Pancetu popecite u tavi bez masnoće da dobije hrskavu strukturu.
4. Batate ogulite i naribajte na duže rezance. Ovako pripremljene batate stavite u zagrijano duboko ulje, pržite 5 do 10 minuta i stavite na upijajući kuhinjski papir.

Posluživanje

Opranu rikulu stavite na pladanj, pospite natrganom ili narezanom gorgonzolom, po salati rasporedite pripremljene batate, a oko salate stavite tople medaljone i pancetu.
Savjet

Batate možete narezati i na tanje štapiće.

Sastojci za 4 osobe
600-700 g srnećeg filea
1 žličica Vegete
30 g Dijon senfa
½ žličice papra u prahu
50 ml ulja
4 žlice konjaka
Za prilog:
80-100 g pancete
600 g batata
Za posluživanje:
250 g rikule
100 g gorgonzole

Nutritivne vrijednosti

Energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju jela (odnosno za 1 osobu). Ako se radi o desertu, energetske i nutritivne vrijednosti izračunate su za 100 g.
Nutrijent Mjerna jedinica Količina RDA (%)
žene* muškarci*
Ukupno bjelančevina g 78,19 - -
Ukupno ugljikohidrata g 14,17 - -
Ukupno masti g 39,56 - -
Dijetalna vlakna g 5,73 - -
Kolesterol mg 253,60 - -